Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Göklerde neler var ve gökler ile yer arasındaki şeyler nelerdir?
#1
Oku-1 
Göklerde neler var ve gökler ile yer arasındaki şeyler nelerdir?


Soru Detayı

- Taha, 20/6:
“Göklerde, yerde ve ikisi arasında bulunan şeyler ile toprağın altında olanlar hep O'nundur.”
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu ayet, âlimler tarafından birbirine yakın manalarla yorumlanmıştır:

a) Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ın mülküdür. Ondan başka mülk sahibi yoktur.

b) Göklerin yerin ve ikisi arasındaki atmosferin, rüzgarların, uçan kuşların, yağmurların, bulutların, yıldızların, gök cisimlerinin, yeryüzündeki her türlü bitki, ağaç, meyve ve ürünlerin, toprak altındaki suların, gazların, çekirdeklerin, habbelerin vs. yaratıcısı, maliki, idarecisi, yöneticisi, bitiricisi, yalnız Allah’tır. (krş. Maverdi, ilgili ayetin tefsiri)

c) Bunlara yakın bir manası da şudur:

Göklerin binasında kullanılan bütün semavi malzemeler, orada yer alan bütün varlıklar, yeryüzünde inşa edilmiş bütün ürünler, gök ile yer arasında var olan atmosfer tabakaları, bütün ışıklar, rüzgarlar, bulutlar, yağmurlar, karlar, dolular, oksijen, hidrojen, azot gazları, toprak altında var olan bütün sular, yerine yedi tabakasının altında bulunan kayalıklar, canlı ve cansız varlıklar, madenler, çekirdekler, taneler vs. hepsi Allah’ın ilim, hikmet, kudret ve iradesiyle tanzim edilmiş, başka hiçbir varlığın müdahalesi söz konusu değildir. (krş. Taberi,  İbn Kesir, Mahasinu’t-tevil, ilgili yer)

d) Bütün evren rahman olan Allah'ın hükümranlığı altında olduğuna göre, varlıklar alemi onun merhametiyle kuşatılmış demektir, her varlık fark etse de fark etmese de onun rahmetinden payına düşeni almaktadır.

e) Göklerde, yeryüzünde ve ikisi arasında bulunan her şeyin Allah'a ait olduğu birçok ayette ifade edilmiştir. Kuran'ın sadece bu ayetinde, belirtilenlerin yanı sıra toprağın altındakilerin de ona ait ol­duğu bildirilmiştir.

Müfessirler genellikle bu ifadeyi yerin yedi kat altındakiler şeklinde açıklamışlardır; bu yaklaşıma göre insan için genellikle merak konusu olan bir alana işaret edilmiş olur.

Ayette bu unsura özel olarak yer verilmesiyle, hiçbir şeyin Cenab-ı Hakk'ın mutlak egemenliği dışında düşünülemeyeceğine dikkat çekildiği açıktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet





Signing of RasitTunca

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Dini-1 Firdevs ne demektir? Adn cenneti ile Firdevs cenneti arasındaki fark nedir? RasitTunca 1 189 05-18-2025, 03:33 PM
Son Yorum: RasitTunca
Dini-1 Kadir Gecesini nasıl ihya edebiliriz? Kadir Gecesinde Neler Yapmalıyız? RasitTunca 0 417 03-23-2025, 04:15 AM
Son Yorum: RasitTunca
Dini-1 Miraç'tan Sonra Neler Yaşandı? RasitTunca 0 184 01-26-2025, 01:07 AM
Son Yorum: RasitTunca
Oku-1 Peygamber Efendimiz (sas) hastalar için nasıl dua ederdi? Şifa için tavsiyeleri neler RasitTunca 0 248 12-11-2024, 01:25 AM
Son Yorum: RasitTunca
Oku-1 Tefsir ve Meal Arasındaki Farklar - Tevil ve Tefsir Arasındaki Farklar RasitTunca 0 392 06-18-2024, 12:30 PM
Son Yorum: RasitTunca
Dini-1 8 Cennetin isimleri Nelerdir? yahutta Cennetin 8 Kapısı Ve İsimleri Nelerdir? RasitTunca 0 870 09-14-2022, 10:55 AM
Son Yorum: RasitTunca
Dini-1 Namazda Mekruh Olan Şeyler (Namazın Mekruhları) RasitTunca 0 1,116 04-21-2020, 06:48 AM
Son Yorum: RasitTunca

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi